Λιαργκόβας: Μείωση της φορολογίας στο 20% για να ανασάνει η Ελλάδα

Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητηρίο Αθηνών έθεσε ως πρώτιστη προτεραιότητα τη μείωση στο φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον φόρο στις επιχειρήσεις

Για την ανάγκη άμεσης αλλαγής του μίγματος της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας. 

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που ήταν εστιασμένη στα προβλήματα της οικονομίας και της αγοράς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και τα παριστάμενα μέλη της διοικητικής επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα ατα πολλαπλά εμπόδια για το επιχειρείν και έθεσαν στον κ. Λιαργκόβα μία σειρά από ερωτήματα. 

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας έθεσε ως πρώτιστη προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας στο 20%, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον φόρο στις επιχειρήσεις. Το κόστος της μείωσης αυτής, όπως είπε, εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ, και θα μπορούσε, σύμφωνα με τον καθηγητή, να καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το «συμμάζεμα του κράτους» -χωρίς απολύσεις- και την επιτάχυνση πρωτοβουλιών, όπως η επισκόπηση των δαπανών, οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα κ.ά. 

Αναφορικά με τους κινδύνους για τους νωχελικούς, όπως είπε, ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το δημογραφικό ζήτημα και τη συνέχιση της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain), ο Παναγιώτης Λιαργκόβας υποστήριξε ότι για να ανακάμψει η χώρα και η οικονομία χρειάζεται να μειωθούν οι στόχοι για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και η φορολογία, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, που συνδυαστικά θα συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων.