ΕΝΦΙΑ. Ενας καταστροφικός φόρος

ΕΝΦΙΑ. Ενας καταστροφικός φόρος

Ο Εννιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), είναι ένας φόρος που επιβάλλει το Ελληνικό κράτος για την ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουνε στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουνε στην κατοχή τους (κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια). Ο φόρος θεσπίστηκε το 2014 από την Κυβέρνηση Σαμαρά με Υπ. Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Προκάτοχος του φόρου ήταν το λεγόμενο "Χαράτσι" που επιβάλλονταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ετήσιος και η εφορία τον μοιράζει σε ισόποσες δόσεις μηνιαίες ώστε να είναι πιο εύκολο να πληρωθεί. Το ύψος του ποσού προκύπτει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα τετραγωνικά, τον όροφο (αν πρόκειται για κατοικία), την παλαιότητα, την τιμή ζώνης. Το εκκαθαριστικό έρχεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet).

Ο ΕΝΦΙΑ υπήρξε λύση απελπισίας για άμεση συλλογή χρημάτων και αποτελεί την βασική φιλοσοφία που επιλέχθηκε και επικράτησε στην εφαρμογή των μνημονίων. Αντί να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα χρήματα για την εξυπηρέτηση των δανείων και των τρεχουσών αναγκών, από ανάπτυξη και επενδύσεις, εξοικονομούνται από φόρους που εμποδίζουν την ανάπτυξη και οδηγούν στο σπιραλ θανάτου της οικονομίας.

Ο ΕΝΦΙΑ ειδικά, υπήρξε ιδιαίτερα καταστροφικός για τους πολίτες, τα νοικοκυριά και την οικονομία, γιατί συγκεντρώνει πολλά αρνητικά στοιχεία. Φορολογεί την ιδιοκτησία και όχι το εισόδημα.Φορολογεί κάτι που έχει ήδη φορολογηθεί στην κατασκευή, πώληση, μεταβίβαση, κληρονομιά. Απομειώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας και όλα όσα συνδέοντι με αυτήν (υποθήκες, δάνεια, κλπ). Καταστρέφει όλο τον παραγωγικό κλάδο της οικοδομής. Μειώνει ριζικά την τεράστια αξία της περιουσίας του Δημοσίου και τις δυνατότητες αξιοποίησής της. Είναι τέλος ιδιαίτερα άδικος γιατί υπολογίζεται με βάση αυθαίρετες τιμές ζώνης που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Από την πρώτη στιγμή, οι άνθρωποι που γνώριζαν πώς δουλεύει η οικονομία, επεσήμαναν τα προβλήματα και προσέφυγαν εναντίον του νόμου. Ο Στέφανος Μάνος και μια ομάδα δικηγόρων του κόμματος ΔΡΑΣΗ, με τον Τάσο Αβραντίνη, προσέφυγαν στο Συμβούλιο ΕΠικρατείας κατά της συνταγματικότητας του νόμου. Κέρδισαν την υπόθεση αλλά το κράτος, ως συνήθως αγνόησε τη δικαστική απόφαση και συνέχισε να επιβάλλει όλο και βαρύτερο ΕΝΦΙΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε σαν σύνθημα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και έδινε οδηγίες πώς να μην πληρώνουν οι πολίτες, μόλις έγινε κυβέρνηση, τον συνέχισε και τον αύξησε.

Ο Τάσος Αβραντίνης έχει προσφύγει ξανά κατά της εφαρμογής του νόμου και του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.

Πριν λίγο καιρό εμφανίστηκε μια νέα ιδέα. Βασίζεται στην παλιότερη πρόταση του Στέφανου Μάνου για οικονομική ανεξαρτησία, λογοδοσία και διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην πιεστικη ανάγκη να σταματήσει το φορολογικό κυνήγι στην περιουσία με τη σημερινή φορομπηχτική μορφή του. Η νέα αυτή ιδέα, είναι να μεταφερθεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και να καταργηθούν όλα τα υπόλοιπα, άμεσα και έμμεσα χαράτσια.

Ενα χαρακτηριστικό των αδικιών του ΕΝΦΙΑ είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνει τις πιο φτωχές γειτονιές και τα χαμηλά εισοδήματα. Ο κ. Τάσος Αβραντίνης έχει κάνει μια σχετική μελέτη για την κατάσταση στον Πειραιά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Αυτά και άλλα πολλά θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην εκδήλωση της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου, στον πολυχώρο Orange Conference Hall (Μέγαρο Multicontainer, Αγίου Δημητρίου 41, Πειραιάς).