Φόροι και αποταμίευση

tax_saving

Του Τάσου Ι. Αβραντίνη*

Ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων είναι ο χειρότερος φόρος. Κι όμως, ακόμη και φιλελεύθεροι πολιτικοί ή επιχειρηματίες θεωρούν ότι η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση. Θα εξηγήσω αμέσως ότι η μείωση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, ου μην αλλά και η καθιέρωση αναλογικής φορολογίας που θα μειώνει τη διαφοροποίηση και θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη μεταξύ των φορολογουμένων, είναι περισσότερο σημαντική και περισσότερο επείγουσα.

Ευχής έργο θα ήταν βεβαίως, όπως εξήγησα στο προηγούμενο άρθρο μου «Ελεύθερη επιλογή στη φορολογία», να μπορούσε κανείς να αντικαταστήσει τον φόρο εισοδήματος με έναν φόρο επί του δαπανόμενου εισοδήματος. Ας μείνουμε προς το παρόν στην προτεραιότητα, όχι της αλλαγής της αρχιτεκτονικής αλλά της με κάθε τρόπο επιτακτικής μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους ιδιώτες.

Η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων είναι ασφαλώς καλοδεχούμενη και βοηθά αναμφιβόλως τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Δεν ευνοεί όμως τις επιχειρήσεις που πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον.

Ο φόρος που πληρώνει ο επιχειρηματίας ως φυσικό πρόσωπο είναι σημαντικότερο για τη ζωή της επιχείρησής του από τον φόρο που θα πληρώσει η επιχείρηση. Στην πρώτη περίπτωση αφαιρείται ένα ποσό από την τσέπη του, το οποίο θα μπορούσε να επενδυθεί στο μέλλον, ενώ στη δεύτερη έχουμε μια λογιστική αφαίρεση.

Η σύγχρονη οικονομική ιστορία των επιχειρήσεων αποδεικνύει ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων στον προηγμένο κόσμο ξεκίνησε χωρίς τραπεζικά κεφάλαια, από την ατομική αποταμίευση των ιδρυτών τους και όσων επενδυτών ενέπνευσαν αυτοί. Όσο μικρότερη είναι η ατομική φορολόγηση των φυσικών προσώπων τόσο μεγαλύτερο είναι γι’ αυτούς το κίνητρο για ελεύθερη επένδυση των αποταμιεύσεών τους. Η αποταμίευση αποτελεί τη βάση της μελλοντικής επιχείρησης. Θα ακουστεί σκληρό, αλλά ο αποταμιευτής είναι περισσότερο από τον φιλάνθρωπο ευεργέτης και στυλοβάτης των φτωχών και αδύναμων συνανθρώπων του.

Ακόμη, εκτός από την άμεση επίπτωση της αποταμίευσης στη δημιουργία επιχειρήσεων, υπάρχει μια εξίσου σημαντική έμμεση επίπτωση στη συνολική λειτουργία της οικονομίας, καθώς η αποταμίευση είναι η βάση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των επενδυτικών οργανισμών.

Η αποταμίευση μετατρέπεται σε τραπεζικές καταθέσεις ή κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα οποία με τη σειρά τους χρηματοδοτούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι φόροι στο εισόδημα των φυσικών προσώπων μειώνουν την αποταμίευση και αποστερούν αντιστοίχως την οικονομία από τα απαραίτητα κεφάλαια για τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Εάν θέλεις να συμβάλεις στην κατά Σουμπέτερ διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής στην οικονομία και να ευνοήσεις τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, δεν έχεις παρά να μειώσεις τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Μόνο τότε θα δώσεις κίνητρα και έμπνευση στην επιχειρηματικότητα.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: Liberal.gr